VÄLKOMMEN!
Jag heter CAMILLA ALVÉN och det här är en fortsättning på min första blogg, Camillas foto.

Numera använder jag bloggen som en form av dagbok, här ryms vardag, resor och odling. Jag fotograferar med en Canon 5D Mark II och ibland med en iPhone 6S.

Alla bilder är fotograferade av mig och skyddade enligt upphovsrättslagen. Är du intresserad av att använda eller köpa en bild är du välkommen att höra av dig (camilla.alven@gmail.com).onsdag 27 september 2017Eftersom Eila bor och arbetar i Paris så åker vi dit och hälsar på ett par gånger per år, här har jag sammanställt en liten tips-lista med saker att tänka på inför en Paris-resa:


Försök att alltid starta en konversation på franska, Bonjour och ett leende räcker för att få fransoserna vänligt inställda till dig. Börjar du att prata engelska direkt är risken stor att du får ett typiskt franskt fnysande och en axelryckning till svar.


De flesta turister köper Paris Visite när de anländer till flygplatsen (kan även köpas hemifrån innan resan) men det är en biljett som är väldigt dyr i jämförelse med ett Navigo-kort. Navigo-kortet gäller från måndag till söndag, första gången får du köpa kortet och sätta på ett foto (förbered dig hemma med att ta ett foto i en fotoautomat) och ladda det med en vecka. Nästa gång du reser till Paris kan du använda samma kort och bara ladda det med en ny vecka, går att göra i biljettkiosker eller på biljettkontoret på flygplatsen.
Hyr lägenhet. Det finns massor av lägenheter att hyra (allt ifrån ett par dagar till längre perioder) i de olika delarna av Paris, ett tips är att kolla så att lägenheten ligger nära en metrostation. Med lägenhet kommer du mycket närmare det riktiga livet i Paris, du handlar mat tillsammans med lokalborna, köper frukostbröd på det lokala bageriet och kan hitta trevliga brasserier där lokalborna äter. Vi hyr alltid lägenhet via airbnb och har alltid fått bra tips på bagerier, barer, restauranger och sevärdheter från lägenhetsinnehavaren.


Planera din sightseeing efter metrons linjer. Paris bjuder på enormt många sevärdheter så det gäller att ta tillvara på tiden. Köp en guidebok innan resan och bestäm dig för vad du vill titta på, kolla sedan var de olika platserna ligger och vilken metro som tar dig dit. T ex om du vill se Eiffeltornet kan du åka till Champs Elysées Clemenceau, promenera förbi Grand Palais, gå över Pont Alexandre III bron, titta på Invalides-byggnaderna, ta till höger och promenera via smågatorna mot Eiffeltornet, kolla in Eiffeltornet, gå genom Trocadéro-trädgårdarna upp till Palais Chaillot och sedan ta metron vidare från Trocadéro. 
På en förmiddag hinner man bocka av flera sightseeingmål och kan åka vidare för att äta lunch.


Ät inte på restaurangerna i de mest turisttäta områdena (typ runt Sacré-Coeur), oftast är det både dålig mat och usel service till ett högt pris. Leta dig lite utanför turistgatorna och ät gärna  Plat du jour, då får du två eller tre rätter till ett bra pris. Det är mest prisvärt att äta ute på lunchen och att laga något själv på kvällen.
Metron är perfekt att förflytta sig med men glöm inte bort att det även finns bussar, med buss ser man lite mer av staden och det blir lättare att få en uppfattning om var de olika platserna ligger i förhållande till varandra. Sedan kan man ju alltid åka båt också om man föredrar det.I din iver att hinna se allt i Paris får du inte glömma bort att göra som fransoserna, sätt dig ner en stund och njut av något att dricka och titta på folk som går förbi...

Inga kommentarer: